Het kwartet; 4 Engelse filosofes over goed en kwaad
Het Kwartet, 4 Engelse filosofes in en na de oorlog JAARCURSUS

Het kwartet is een groepsbiografie van vier briljante vrouwen, die niet alleen ideeën met elkaar deelden maar ook huizen, sofa’s, schoenen en zelfs geliefden.
In de wanorde van de oorlog en van de jaren daarna schiepen de vriendinnen een manier van ethisch denken die ons vandaag de dag nog steeds veel heeft te bieden.
De geschiedenis van de Europese filosofie is gevormd door het werk van mannen. In deze baanbrekende groepsbiografie bieden Clare Mac Cumhaill en Rachael Wiseman een fascinerend alternatief.

Iris Murdoch, Elizabeth Anscombe, Mary Midgley en Philippa Foot studeerden filosofie aan de prestigieuze universiteit van Oxford tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen veel van hun mannelijke medestudenten en docenten waren opgeroepen om te vechten.

Hoe kan de mens een uitweg vinden uit de duisternis die hij zelf heeft gecreëerd? Zelfs de grote verlichtingsdenkers, de logici van begin twintigste eeuw en de existentialisten bleken de nieuwe realiteit niet te kunnen doorgronden. Op zoek naar antwoorden namen deze vier vriendinnen zich voor om de filosofie zélf tot leven te wekken. Wat is vrijheid? Wat is waarheid? Wat is menselijke goedheid? Omdat wij levende wezens zijn die gebruikmaken van taal, ligt het in onze natuur om vragen te stellen. Onze antwoorden op deze vragen geven vorm aan wie we zullen worden.

 


docent:
K. Fontein, geeft al meerdere jaren cursussen filosofie

data:
vanaf 28 september 2023 t/m 7 maart 2024, 20 lessen

tijd:
donderdag, 2 groepen; vanaf half 2 en vanaf half 4

plaats:
Javaplein OBA, grote zaal

aantal cursisten:
max. 14 per groep (beide groepen zijn vol)

prijs:
399 euro

lesmateriaal:
boek 'Het Kwartet', svp. zelf aanschaffen

voorkennis:
niet noodzakelijk

informatie:
bij de docent, mail naar fontana@freedom.nl

 
Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.