Het Betekenisweb - bij het boek van Jeremy Lent

Ons gangbare wereldbeeld loopt op zijn laatste benen. Hoe ziet zijn opvolger eruit?

In een wereld die worstelt met klimaatontwrichting, ecologische afbraak en verbijsterende ongelijkheid, verliezen steeds meer mensen hun houvast. Het dominante wereldbeeld voldoet niet langer, gebaseerd als het is op de scheiding tussen lichaam en geest, tussen mensen onderling en tussen mens en natuur.

In Het Betekenisweb construeert de bekroonde auteur Jeremy Lent een alternatief wereldbeeld door ons mee te nemen op een adembenemende reis. Hij gebruikt daarvoor nieuwe wetenschappelijke inzichten uit de (evolutie)biologie, ecologie, kwantumfysica, neurowetenschappen en het systeemdenken. Hij verbindt die met oude concepten uit het taoïsme, boeddhisme, neo-confucianisme en het wereldbeeld van inheemse culturen. Lent onderzoekt bijvoorbeeld de verbluffende virtuositeit van een enkele cel. Hij laat zien hoe het diepere doel van het leven zich overal om ons heen – en in ons – openbaart.

Lent toont ons ook hoe onze moderne maatschappij bewust is ontworpen om ons welzijn te ondergraven. En hoe we, door de eigen principes van het leven te leren en die toe te passen, een alternatieve beschaving kunnen opbouwen die toekomstige generaties in staat stelt om nog heel lang te gedijen op een bloeiende Aarde.


docent:
K. Fontein, geeft al vele jaren cursussen Filosofie

data:
van 26 september 2024 tot en met 27 februari 2025

tijd:
2 groepen op donderdag; 13.30 - 15 uur of 15.30 - 17 uur

plaats:
Volksuniversiteit, p/a OBA Javaplein 2

aantal cursisten:
maximaal 14 per groep

prijs:
399 euro

lesmateriaal:
boek 'Het Betekenisweb', svp. zelf aanschaffen

voorkennis:
niet noodzakelijk

informatie:
bij de docent, mail naar fontana@freedom.nl

 
Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.